Vilken kost eller diet man har kan vara extremt viktigt för hur inflammerad tarmarna är vid crohns sjukdom. Vilken kost som är bra är dock olika, men här ger vi dig några riktliner.

Crohns sjukdom - kost och diet

Att välja rätt kost och diet när man har crohns sjukdom, eller ulcerös kolit för den delen kan vara extremt viktigt. Vissa personer märker av en enorm skillnad medan nån annan inte märker av särskilt stor skillnad alls. Dessutom är det en skillnad på vilken kost som lindrar symtomen av crohns sjukdom. Framförallt är det då kolhydraterna och fettet man brukar tala om. Många personer bli otroligt hjälpte med lågfettkost medan en lika stor andel blir hjälpte av kost med högt fettinnehåll men som istället innehåller få eller inga kolhydrater.

Oftast får man rådet av dietister och läkare att undvika en fettrik diet utan istället koncentrera sig på att få i sig mer kolhydrater i sin kost. Detta stämmer för en stor del av de med crohns sjukdom. Men inte för alla.


crohns sjukdom kost

Råd om kost vid crohns sjukdom

Man får också rådet att få i sig det rekommenderade dagliga intaget av Omega3 och Omega6. Detta är helt riktigt och fungarar för alla med crohns. Anledningen till att Omega3 och Omega6 behövs i kosten och dieten vid crohns sjukdom är de inflammationshämmande egenskaperna i Omega3 och 6. Det man istället kan ta upp med sin läkare är huruvida en lågkolhydratkost skulle hjälpa symtomen och om det vore riskfritt att prova på. Det finns förstårs flera olika dieter och kostråd för personer med crohns sjukdom, men de allra flesta är mer individanpassad och fungerar just bara för den enskilda personen.


(LC och LCHF) låghydrat-diet / kost vid crohns sjukdom

Anledningen till att många som har crohns sjukdom blir bättre med kost som innehåller lite kolhydrater är att ett högt socker - och därmed kolhydratintag ökar risken för sår i tarmväggarna. Därmed kan vissa helt slippa symtom genom att äta extremt lite kolhydrater, och då äta kost med mycket fett och protein istället. Har man bestämt sig för att tesa på lågkolhydratkosten bör man läsa på och medveten om de olika fetterna, så man inte äter "fel" fett. Fett från djur är inte alltid att föredra, då kroppen inte klarar av eller är van med en stor mängd kött. Däremot har kost med kokosfett och kokosmjölk i maten visats ge goda resultat, tack vare den inflammationshämmande effekten.

För att ta reda på vad dina tarmar klarar av kan du först och främst läsa om de olika dieterna som sägs fungera för patienter med crohns sjukdom. De är framförallt LF (low fat) och något motsägelsefulla LCHF (low carb high fat). Både sägs fungera bra, men det är upp till var och en med crohns sjukdom att testa vilken som passar just dig. Dessutom är det aldrig riktigt så enkelt heller. Ett visst sorts livsmedel som stämmer överens med den diet du provar kanske inte alls fungerar för just dig medan den övriga dieten fungerar bra. Därför är det bästa att testa sig fram, och givetsvis med din läkares hjälp och goda råd.


annons
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.